Zelf afbouwen of een kant-en-klare woning uit de fabriek

Zijn deze woonconcepten dan dé oplossing voor het startersprobleem?

De gekte op de woningmarkt schreeuwt om oplossingen die op korte termijn – al dan niet tijdelijk – het startersprobleem verlichten. De tiny houses kennen we al even. Iets jonger zijn deze vernieuwende woonconcepten.

Betaalbaar wonen door seriematige fabrieksbouw

StartBlock ontwikkelt woningen voor een- tot tweepersoonshuishoudens die kant-en-klaar de fabriek uitrollen. Kleinschalig, maar ook betaalbaar door seriematig te bouwen. Directeur Tony Mol: “Door de seriematige bouw kunnen we in grotere aantallen bouwen en wordt de prijs van een woning betaalbaar voor starters. Met een doordacht ontwerp willen we de tekorten op de woningmarkt helpen oplossen door betaalbare en duurzame woningen te leveren die aan het Bouwbesluit voldoen. We bouwen in opdracht van investeerders, woningcorporaties en gemeenten. Omdat het geen tiny house is, mag de woning permanent blijven staan.” “Het resultaat van drie jaar co-creëren en ontwikkelen werd een compacte woning die gemaakt wordt van hout en is aangekleed met circulaire bouwstoffen. De woning wordt volledig in een fabriek gebouwd en is voor plaatsing al ingericht met een keuken en sanitaire voorzieningen. Het is maximaal comfort op 60 m2, verdeeld over drie woonlagen. In juni worden de eerste woningen opgeleverd in Marknesse.”

www.startblock.nl

© Pim van der Maden

Alleen, maar toch ook samen wonen

De afgebeelde tekeningen en plattegronden zijn slechts impressies. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

1828 biedt studio’s met meerdere gedeelde voorzieningen. Naast de kans om betaalbaar te wonen in een Nederlandse stad hebben starters zo ook een plek voor ontmoeten en socializen.

Ernest van der Meijde, directeur en eigenaar van 1828 Groep: “Het woonconcept is voor jongeren tussen de 18 en 28 jaar. Per locatie is er één gebouw met 100 tot 200 woningen en twee soorten woonruimtes: eenpersoonsstudio’s van 25 m2 en tweepersoonsappartementen van 50 m2. De gedeelde voorzieningen bestaan uit onder meer een multimedialounge, wasruimte, sportfaciliteit, gezamenlijk terras, en elektrische deelauto’s en -scooters. Starters hebben zo hun eigen woonruimte en delen spullen of ruimtes waar ze niet constant gebruik van maken.” “We willen de woningen aanbieden in zowel de sociale huursector als in het vrije sectorsegment. De huurprijzen worden niet hoger dan het puntenstelsel voorschrijft. Op dit moment zijn we op zoek naar locaties in de 60 grootste gemeenten om ons concept daar te realiseren. In Haarlem, Overveen en Gouda zijn de plannen in een vergevorderd stadium. We gaan duurzaam bouwen en zo veel mogelijk circulair werken, bijvoorbeeld met een materialenpaspoort. We kijken ook naar slimme en makkelijke manieren om afval te scheiden.”

www.1828.nu

Zelf je woning afbouwen

BouwKollektief ontwikkelt cascowoningen met afbouwpakketten. Starters kunnen zo zelf hun grondgebonden woning van 90 tot 140 m2 afbouwen en besparen op de kosten. Projectmanager Paul Schouten: “Kopers van onze woningen zijn handige starters of doorstromers met doorzettingsvermogen. Ze kopen niet alleen de cascowoning, maar ook een op maat samengesteld pakket en benodigd gereedschap om de woning af te bouwen. Ze hebben keuzevrijheid bij de indeling en inrichting van de woning. De gedachte achter het concept is dat een starter veel bespaart op bouwkosten door zelf de afbouw te doen en zo meteen overwaarde op de woning creëert.” “De aannemer zorgt voor de fundering, het dak, de gevels en buitendeuren en -ramen. Ook de basisaansluitingen op elektra, water en riool worden geregeld. Daarna starten kopers met klussen. Ze zorgen onder meer voor binnenwanden, elektra, badkamer, keuken en aansluiting op water en het riool. Ze kunnen daarbij gebruikmaken van het online videoplatform met uitleg van alle stappen van de afbouw. Daarnaast zijn ze onderdeel van het BouwKollektief in hun blok en kunnen met hun toekomstige buren ervaringen delen en elkaar helpen.”

www.bouwkollektief.nl


Delen mag, graag zelfs!