Buy-to-letters zijn steeds vaker jonge particulieren

Zelfstandig ondernemer Mark verhuurt zijn koopwoning als pensioenvoorziening

De afgelopen jaren kochten particulieren op grote schaal woningen op om deze vervolgens te verhuren. Het is deze zogenoemde buy-to-let constructie die steeds vaker dertigers en veertigers tot huisbaas maakt. Zo ook Mark de Vries uit Amsterdam.

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat in 2016 maar liefst 44 procent van alle buy-to-let aankopen van dertigers en veertigers waren. En dat terwijl deze zelfde groep het ook moeilijk heeft op de koopwoningmarkt. “De rijke millennial verhuurt aan zijn arme leeftijdsgenoot”, stelde Rabobank-econoom Carola de Groot al eerder in haar column.

Woning als pensioenvoorziening

Amsterdammer en zelfstandig ondernemer Mark de Vries* verhuurt zijn woning als pensioenvoorziening. “Ik heb de woning geërfd. Dankzij de opbrengsten en een verhuurhypotheek kon ik ook een koopwoning in Hilversum financieren. Zonder deze geërfde woning had ik geen eigen woning gehad – want niet financierbaar – maar ook geen extra woning kunnen kopen.”


De Vries zegt zich zorgen te maken over de oplossingsrichtingen van het startersprobleem. “De plannen van gemeenten en het Rijk om stevig in te zetten op het fiscaal onaantrekkelijk maken van het verhuren van woningen door particulieren kunnen erg inhakken op persoonlijke levens. Mensen die al lang een eigen woning als pensioenmaatregel hebben, zien zich hiervan beroofd. Dat is zuur voor een ondernemer die al weinig mogelijkheden heeft om op een andere wijze pensioen of een oudedagsvoorziening op te bouwen.”


“Ik praat voor mezelf, maar ook voor een grote groep anderen. Onze mogelijkheid om via een woning een zeker vermogen op te bouwen, wordt minder aantrekkelijk gemaakt. Dit gaat óók starters aan, want ook hen wordt de kans op financiële emancipatie met een woning in volledig eigen bezit structureel ontnomen. Ik hoop daarom dat er niet alleen gekeken wordt naar het faciliteren van een goed aanbod van betaalbare koopwoningen voor starters, maar ook naar de brede impact van maatregelen.”

Verhuren aan expats vs. starters

Met enige schaamte vertelt De Vries dat hij zijn woning nu aan expats verhuurt. “Als ik deze woning in het middenklasse segment zou verhuren, ben ik een flinke inkomstenbron kwijt. Ik kan dan minder huur vragen. In het rekenplaatje waarin ik met 67 jaar met pensioen ga, betekent dit een inkomstenderving van bijna 100.000 euro. Als ik overlijd wanneer ik 80 jaar ben, heb ik ruim 150.000 euro minder. Dat gaat over forse bedragen die ik hard nodig heb als ik zelf een pensioen bij elkaar wil sprokkelen.”


Verhuren aan starters wil hij wel. “Wellicht kan de overheid het fiscaal aantrekkelijker maken om niet aan expats maar aan starters te verhuren, in plaats van box 3 verder te gaan belasten. Daarnaast is verhuren aan expats nu nog een veiliger idee, omdat ze ook weer weggaan. Mocht ik mijn woning noodzakelijk moeten verkopen, dan kan dat in ieder geval zonder vaste huurder die de koper erbij krijgt. Ik vind het jammer dat ik me op deze manier moet opstellen, maar het is op dit moment de enige manier om zeker te zijn van voldoende financiële vrijheid in een toch al onzekere toekomst.”

*De echte naam en contactgegevens van Mark de Vries zijn bekend bij de redactie.


Delen mag, graag zelfs!