GASTBLOG


Belemmeringen wegnemen en bouwen, bouwen, bouwen

Een bijdrage van Daniel Koerhuis,

Tweede Kamerlid VVD

Nadat ik 15 jaar geleden startte met mijn eerste baan kocht ik al vrij snel een huisje. Ik was daarin niet uniek, veel van mijn leeftijdsgenoten deden hetzelfde. Tegenwoordig is dat allemaal niet meer zo makkelijk. Het is duurder en moeilijker geworden om een woning te kopen en te huren. Starters zijn de dupe op de woningmarkt.


De prijzen van huizen zijn flink gestegen vanwege het woningtekort. Maar dat is niet de enige reden dat starters in de problemen komen. Zo mogen de kosten koper niet meer meegefinancierd worden. Veel starters hebben het bedrag dat nodig is om kosten koper te betalen, soms meer dan 10.000 euro, niet op de bank staan. En dat begrijp ik. Veel jongeren blijven noodgedwongen huren, maar ook dat is duur. Er zijn namelijk te weinig vrije huurwoningen. Het woningtekort raakt de kopers en huurders.


Het woningtekort is een van de grootste problemen in Nederland. Om dit op de lange termijn op te lossen, moeten we bouwen, bouwen en nog eens bouwen. Dat gaat nog niet helemaal niet goed doordat er te hoge eisen worden opgelegd. Er moet vooral binnenstedelijk gebouwd worden en een flink percentage moet uit sociale huurwoningen bestaan. We moeten deze eisen loslaten. We moeten bouwers juist ruimte geven en niet te hoge eisen opleggen, zodat zij ons uit deze crisis kunnen bouwen.


Meer woningen bouwen is dus uiteindelijk de enige echte oplossing. Maar ik snap ook wel dat starters die nu geen woning kunnen vinden daar niks aan hebben. Het duurt helaas nog wel even voordat het woningtekort is opgelost. Daarom moeten we kijken hoe we starters tegemoet kunnen komen. Dat kunnen we doen door bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting voor hen af te schaffen. De minister is nu aan het onderzoeken welke mogelijkheden hier toe zijn. Afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters zal al flink schelen in de kosten koper. Ik ben ook een voorstander van de Starterslening. Die helpt starters namelijk om het bedrag rond te krijgen om een huis te kopen. Ik moedig alle gemeenten dan ook aan om zo'n lening aan te bieden.


Samen moeten we alles in het werk stellen om starters verder te helpen op de woningmarkt. Op korte termijn moeten we zo veel mogelijk belemmeringen bij het kopen van een huis wegnemen. Op lange termijn helpt maar 1 ding: bouwen, bouwen, bouwen.


Delen mag, graag zelfs!